Tribunal

Dr. Rafael Oliva

Llicenciat en Medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1984 i Doctor en Medicina en la mateixa Universitat el 1986. Formació postdoctoral al Departament de Bioquímica Mèdica de la Universitat de Calgary, Canadà, 1986-1989, i Postdoctoral al Centre del Genoma Humà del Laboratoris Lawrence Berkeley de Califòrnia, USA. Professor Titular i Coordinador de la Genètica Mèdica des de 2001, i Especialista Sènior a l’Hospital Clínic des de 1996. 

Temes de recerca: Proteòmica i Genòmica de la infertilitat a l’home. Proteïnes nuclears, expressió gènica i organització del genoma a l’espermatozoide. Integritat germinal i malaltia.

Docència: Genètica Mèdica. Genoma Humà i nous avenços en                  recerca, diagnòstic i tractament.

Dr. Àngel Messeguer 

Llicenciat en Química per la Universitat de Barcelona el 1969 i Doctor en Química per la mateixa Universitat el 1974. Formació postdoctoral a la Universitat de Cornell (USA) durant 1978-1979. És Professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques des del 1991 i està adscrit a l'Institut d'investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona, on dirigeix la Unitat de Química Bioorgànica. En l'actualitat és també Director del dit Institut i President de la Societat Catalana de Química (filial de l'Institut d'Estudis Catalans). Temes de recerca: química mèdica, química combinatòria, antioxidants, mecanismes d'acció a nivell molecular de composts citotòxics.

Docència: ha participat com a professor de diversos cursos de tercer cicle a la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona.

Dra. Elena Galea

I am interested in astrocytes, the "other" brain cells, and how they contribute to neuronal activity in normal and diseased brains, with a focus on neurodegeneration as it occurs in Alzheimer´s disease. The overarching goal of one of my projects is to unravel the role of astrocytes in cognition. We are starting by thoroughly characterizing phenotypical changes in astrocytes in response to activation by gliotransmistters, and by examining the consequences of manipulating in astrocytes memory-related transcription factors like CREB. Another, related project is dedicated to explore why non steroideal inflammatory drugs like ibuprofen are protective in Alzheimer´s disease. Indeed, they are the only prevention treatment described for this disease. The working hypothesis is that, serendipitously, ibuprofen reverses astrocyte dysfunction by modulating cytoskeleton dynamics thereby potentiating synaptic plasticity. 

Dr, Xavier Xifró i Collsamata

Llicenciat en Bioquímica a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1999. Doctor en Bioquímica i Biologia Molecular a la mateixa Universitat l’any 2005.

Actualment és investigador postdoctoral del Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) en el Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on desenvolupa l’activitat investigadora centrada en el estudi dels mecanismes moleculars implicats en la neurodegeneració en la malaltia de Huntington. També pertany al Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona on hi compagina la seva activitat investigadora amb l’activitat docent. 

Temes de Recerca: apoptosi, mecanismes moleculars implicats en la mort neuronal, factors de transcripció, Malaltia de Huntington
Docència: Professor Associat a la facultat de Medicina de la Universitat de Girona