El Tribunal

Membres del Tribunal:

Dr. Àngel Messeguer

 

Doctor en Química per la Universitat de Barcelona el 19764. Formació postdoctoral a la Universitat de Cornell (USA) durant 1978-79. És Professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques des del 1991 que està adscrit a l’Institu de Química Avançada de Catalunya del qual n’és Cap del Grup de Química Bioorgànica. El seus temes de recerca es centren en el descobriment de fàrmacs fent servir les modernes tecnologies de la química mèdica. És coautor de més de 170 treballs científics, 20 patents i ha estat el supervisor de 22 tesis doctorals. Una molècula descoberta al seu laboratori es troba en fase clínica II per al tractament del càncer. En l’asoecte docent ha participat com a professor de cursos de tercer cicle a diverses universitats.

Dr. Rafael Oliva

 

Professor catedràtic de la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1984 i Doctor en Medicina en la mateixa Universitat el 1986. Formació postdoctoral al Departament de Bioquímica Mèdica de la Universitat de Calgary, Canadà, 1986-1989, i Postdoctoral al Centre del Genoma Humà del Laboratoris Lawrence Berkeley de Califòrnia, USA. Professor Titular i Coordinador de la Genètica Mèdica des de 2001, i Especialista Sènior a l’Hospital Clínic des de 1996.

Temes de recerca: Proteòmica i Genòmica de la infertilitat a l’home. Proteïnes nuclears, expressió gènica i organització del genoma a l’espermatozoide. Integritat germinal i malaltia.

Docència: Genètica Mèdica. Genoma Humà i nous avenços en recerca, diagnòstic i tractament.

Dra. Amalia Lafuente Flo

 

Professora catedràtica de la Universitat de Barcelona. Doctora en Medicina i Cirurgia, Professora Titular de Farmacologia, de la Universitat de Barcelona, i investigadora de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques IDIBAPS i del CIBER de Malalties Mentals (CIBERSAM).

Al 1995 va treballar com Research Associate a la Universitat de Berkeley, i  és col·laboradora estable amb el grup de Farmacologia  de la  Universitat Johns Hopkins,  i amb el grup de Psiquiatria Molecular de la Universitat de Texas (Estats Units). Ha estat Investigadora Principal de més de vint projectes d'investigació, dedicats a la farmacogenètica, que han donat lloc a diverses publicacions en revistes internacionals, i una desena de tesis doctorals dirigides. Al 2006 se li va atorgar el Premi Internacional Hipócrates d'Investigación Mèdica.

Actualment és la responsable de la Unitat de Farmacologia de la Facultat de Medicina, secretaria del Departament d'Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia i la coordinadora de l'Àrea de Genètica del Grup Esquizofrenia Clínic (GEC).

Dr. Xavier Xifró i Collsamata

 

Llicenciat en Bioquímica a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1999. Doctor en Bioquímica i Biologia Molecular a la mateixa Universitat l’any 2005.

Actualment és professor lector al Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG). La seva activitat investigadora es centra en el estudi dels mecanismes moleculars implicats en la Malaltia de Huntington, isquèmia perinatal i processos de dolor associats a lesions medul·lars. Aquesta activitat la desenvolupa entre la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i la UdG al pertànyer al grup de Fisiopatologia de Malalties Neurodegeneratives de la UB i al grup de Anatomia Clínica, Embriologia i Neurociència de la UdG.

Temes de Recerca: apoptosi, mecanismes moleculars implicats en la mort neuronal, factors de transcripció, Malaltia de Huntington, Isquèmia perinatal, Lesió medul·lar, dolor.

Dra. Esther Pérez-Navarro


Dra. en Biología per la Universitat de Barcelona el 1996. Professora Titular del Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències, Facultat de Medicina, Universitat de Barcelona des de 2003. Investigadora de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques IDIBAPS i del CIBER de Malalties Neurodegeneratives CIBERNED. Des de 2001 és la responsable d'una línia de recerca que té com objectiu l'estudi de mecanismes moleculars alterats en la malatia de Huntington, una malaltia neurodegenerativa causada per una mutació genètica, amb la finalitat d'identificar noves dianes terapèutiques.

 

Temes de recerca: Estudi de cascades de senyalització intracel·lular implicades en la degeneració de neurones estriatals i hipocampals en la malaltia de Huntington. En els últims anys s'ha centrat en l'estudi de l'alteració de (1) l'equilibri entre quinases i fosfatases (proteïnes que participen en el control de la plasticitat i la supervivència neuronal) i (2) l'autofagia (un dels mecanismes pel qual les cèl·lules degraden proteïnes i orgànuls).

 

Docència: Coordinadora del Màster Interuniversitari de Neurociències on participen la UB, UPF, UdL i URV. Histologia, assignatures troncals de primer i segon curs del grau de Medicina; Neurobiologia, assignatura optativa del grau de Medicina.